Batimetrik Harita Nasıl Hazırlanır?

Batimetrik Harita Nasıl Hazırlanır?

Batimetrik Harita hazırlanması göl, deniz ve okyanus gibi alanlarda su altı ölçümü yapmak için gerekmektedir. Sivas Lihkab bürosu tarafından sunulan hizmetler arasında yer alan batimetrik harita çizimi ile birlikte ilgili su alanlardaki derinlik ve diğer nesnelerin varlık ölçümleri yapılmaktadır.

Batimetrik Harita Nasıl Hazırlanır?
Batimetrik Harita Nasıl Hazırlanır?

Batimetrik Harita Ne İşe Yarar?

Batimetrik harita göl, nehir, akarsu, deniz ve okyanus gibi büyük su alanlarında yatak ve zemini incelemek, iç keşif yapmak ve proje isteklerine göre gerçekleşmektedir. Özellikle çeşitli yapı işlerinde alanda bulunan göl veya deniz kıyısının projeye uygunluğunun tespit edilmesi açısından batimetrik harita gereklidir. Bu yöntem ile birlikte su gövdesinin derinlik ve hacmini belirlemek de mümkün olmaktadır. Böylece su altı üzerinde proje geliştirme açısından elde kesin veriler olacaktır.

Batimetrik Harita Nasıl Yapılır?

Sivas Lihkab ofisi tarafından sunulan hizmetler arasında yer alan batimetrik harita hazırlanması için günümüz teknolojisini taşıyan teknik ekipmanlar kullanılmaktadır. GNSS RTK sisteminden oluşan batimetrik ölçümleri sağlayacak olan tarama teknolojisi, ilgili alana sonar yöntemi ile indirilmektedir. Gelişmiş olan saha teknolojisi sayesinde göl, gölet, nehir, deniz ve okyanus gibi görece tehlikeli olacak yerlerde herhangi bir tehlike oluşmadan metrik ölçümler yapılır. Küçük boyutlu ve uzaktan kumandalı tekneler yardımı ile sığ sularda bile çalışma sağlanabilir. Yapılan ölçümler sonrasında teknik ekip tarafından işlenerek okunabilir harita haline getirilmektedir.

Batimetrik Harita Uygulama Alanları

Gelişen teknoloji kapsamında batimetrik harita uygulaması su ile ilgili olan alanların çoğunda yapılabilir. Bu kapsamda uygulama alanları ve hizmetler şu şekilde sıralanabilir;

• Kıyı yapılarına dönük olarak derinlik kontrolü,

• Deniz dibi taraması yapmak ve tarama esnasında derinlik denetimi ile kübaj hesapları yapmak,

• Baraj, göl ve akarsu alanlarında projelendirme çalışmaları için harita hazırlanması,

• Liman, marina veya iskele yapımı gibi alanlar için uygun derinlik ölçülerinin belirlenmesi,

• Boru ve kablo hatlarının suyun altından geçmesi gereken durumlarda vurgun oranının da göz önünde tutularak hesaplamasının yapılması,

• Su altını üç boyutlu olarak görmek istenilen projelerin oluşturulmasında,

• Su altı keşif ve arkeolojik kazılarda,

Sivas Lihkab bürosu tarafından batimetrik harita hazırlama hizmeti sunulmaktadır.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *