İfraz Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sivas Lihkab bürosu tarafından sunulan ifraz işlemi arazinin parsellere ayrılması işlemini içeriyor. Ancak bu konuda özellikle ilk kez hizmet alacaklar için işlemin nasıl uygulandığına dair çeşitli sorular gündeme geliyor. Bu kapsamda ifraz hakkında sık sorulan soruların yanıtları sayesinde konuyla ilgili kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İfraz Nedir, Niçin Yapılır?
Sivas Lihkab bürosu hizmetleri arasında bulunan ifraz, temel tanımı itibariyle arazinin bölünmesi ve parsellere ayrılmasını içerir. Tapuda tek parsel şeklinde kayıt edilmiş olan gayrimenkulün parsellere bölünmesi ile her parselin tapu kütüğünde ayrı sayfaya tescil edilmesinde ifraz işlemi yapılmaktadır.
Arazinin en yüksek değerine ulaşması adına parselasyonun yapılması ve yapılaşma iznin de verilmesi gereklidir. Arazi ve arsa düzenlemesi yapılan imar adalarındaki maliklerin başvurusu üzerine ise imar planı ve mevzuatına uygun olması halinde ifraz işlemleri yapılabilmektedir. İfraz işleminin yanında tevhit işleminin ise farklılıkları olduğu göz önünde tutulmalıdır. Tevhit işleminde iki ya da daha fazla sayıda olan parselin tek bir parsel şeklinde birleştirilmesi yapılmaktadır. Bu kapsamda parselasyon planı olmadan ifraz ve tevhit işlemleri yapılmamaktadır.
İfraz Yetkisi Kime Aittir?
İfraz işlemlerinin sorunsuz şekilde yapılması için ilgili yönetmelik hükümlerine uygun bürolardan işlem yapılması gerekir. Sivas Lihkab bürosu tarafından sunulan ifraz işlemlerinden yararlanabilirsiniz. Büro tarafından yapılacak olan işlemler belediye encümeni ya da il idare kurulu tarafından onaylanacaktır. Onaylama işlemi kapsamında başvurunun belediye ya da valiliğe ulaşması sonrasındaki en geç 30 gün içinde sonuçlandırma yapılmalıdır. Ayrıca tescil veya terkin için 15 gün içinde tapuya bildirim de yapılmaktadır. Tapu dairesi ise işlemleri en geç 30 gün içerisinde sonuca bağlamak zorundadır.
İfraz İşlemlerinde Hangi Belgeler Gerekli?
İfraz işlemlerinin tamamlanması için şu belgelerin hazırlanması veya temin edilmesi gereklidir;
• Tapu Senedi
• Aplikasyon (Röperli) Krokisi
• İmar Durum Belgesi (evrak asılları ve fotokopileri)
• İnşaat İstikamet Rölevesi
• Encümen Teklif Belgesi
• Tapu sahibi harici müracaatlarda vekâletname
• Vekilin Kimlik Fotokopisi
• Büro Tescil Belgesi
• Bina Vasıflı Taşınmazlarda Zorunlu Deprem Sigortası
Sivas Lihkab bürosu tarafından belgelerin tamamlanmasında ve hazırlanmasında destek alabilir, ilgili hizmet koşulları için bu sayfaya bakabilirsiniz.
Yorum Yap