İmar Barışı Nedir?

İmar Barışı Nedir?

Sivas Lihkab hizmetleri arasında bulunan İmar Barışı uygulaması, mülk sahipleri açısından yasal olarak düzenleme yapılmasını mümkün hale getiriyor. Ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı olarak kayıt altında tutulan yapılar İmar Barışı kapsamında kayıt altına alınıyor.

İmar Barışı Nedir?
İmar Barışı Nedir?

İmar Barışının İhtiyacı Nedir?

Sivas Lihkab hizmetleri çerçevesinde sunulan İmar Barışı, ruhsatsız ya da ruhsat eklerine aykırı olacak şekilde kayıt altına alınmış yapıların, geçici kanun maddesi ile belirli süreler kapsamında yapı sahiplerine kayıt bedeli dahilinde verilmesini sağlıyor. Temel amacı afet risklerine hazır sürecinde ruhsatı olmayan veya aykırı yapıların kayıt altına alınmalısıdır. Başka bir ifadeyle imar mevzuatına veya ruhsatına aykırı olan yapılara verilen kayıt belgesi ile imar sorunları çözülmektedir. Bu sayede devlet ile ihtilaflı durumu ortadan kaldırmak, imara aykırı yapıların kayıt altına alınmasına yasallık verilmektedir.

İmar Barışı Neden Gerekli?

İmar Barışı uygulaması pek çok yapının ruhsat işlemlerinin tamamlanması açısından oldukça önemlidir. Türkiye’de imara aykırı olarak yapılmış yapıların yüzde 50’nin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Bu durum ise ortalama 13 milyon yapıya denk gelmektedir. Söz konusu yapılar, resmi olarak tanınmadığı için devlet tarafından sunulan hizmetlerin de bu yapılara ulaşması oldukça zordur. Aynı zamanda belediyeler tarafından bu yapılara yönelik yıkım gibi kararlar da çıkabilmektedir. Su, elektrik ve doğalgaz bağlantısı da sağlanamadığı için bu yapılar için abonelikler ciddi sorun oluşturmaktadır.

İmar Barışı çerçevesinde Sivas Lihkab hizmetleri dahilinde gerekli olan belgelerin, planların ve çizimlerin hazırlanması sağlanmaktadır. Bunun sonucunda ise ilgili yerlere başvuru yapılarak sürecin olumlu sonuçlanması amaçlanmaktadır. Konut ya da iş yerlerine yönelik sağlanan İmar Barışı ile yapılara ruhsat verildiği için devlet ya da belediyeler ile oluşan ihtilaflı durum da sona ermektedir.

Özellikle ruhsat sonrasında cins değişikliği ve kat mülkiyetinin de bu kapsamda sunulması yapı sahiplerine önemli avantaj sağlamış oluyor. Bu işlemler için de imara uygunluk taşınması adına kroki oluşturma, parsele ayırma ya da konum belirleme gibi hizmetler gerekli olmaktadır. Kat irtifakı ve mülkiyetinin de sağlanması sonrasında tapu sağlandığından yapı yasal geçerlilik kazanır ve tüm resmi işlemlerde kullanılabilir. Ancak işlemlerin sorunsuz halledilmesi için mutlaka uzman desteği alınması gerekmektedir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *