İrtifak Hakkı Nasıl Sona Erer?
Lihkab Sivas bürosu ile sunulan irtifak hakkı hizmeti bazı durumlarda tekrar yenilenmesi gerekebilir. Bu durum için irtifak hakkının sona ermesi gerçekleşmesi gerekir. İrtifak hakkının sona ermesi halinde yenileme işlemleri yapılabilmektedir.

İrtifak Hakkı Hangi Durumlarda Sona Erer?
İrtifak hakkının sona erdiği durumlar temel olarak tescilin, artık haktan yararlanan taşınmaz sahibinin istemi ya da şartların gerçekleşmesi halinde meydana gelmektedir. Aynı zamanda dava yoluyla da hukuksal olarak irtifak hakkı bozulabilir. Ayrıca yüklü ya da yararlanan taşınmazın ortadan kalkması da bu hakkı sona erdirir. Yüklü ve yararlanan taşınmaz mülkiyeti aynı kişinin tekelinde birleşmesi halinde malik tarafından hak terkin edilebilmektedir.
Yüklü taşınmaz malikinin dava yolu ile hakkı terkin ettirmesi için iki şarttan birisi aranmaktadır. Bunlar;
• Yararlanan taşınmaza sağlanmakta olan herhangi bir menfaat yoksa,
• Yüklü taşınmaza dönük ağır bir yük yüklenmiş olmasına karşılık yararlanan taşınmaza az fayda sağlaması durumunda bu hak yüklü taşınmaz sahibi tarafından dava konusu edilebilir.
Lihkab Sivas bürosu tarafından sağlanacak olan irtifak hakkı işlemleri, dava yolu ile bozulmuş olan hakkın tekrar temini için hazırlanacak olan beldelerin ve çizimlerin gerçekleştirilmesini de içermektedir. Böylece dava yoluyla elde edilen irtifak hakkının bozulması halinde büromuz tarafından tekrar başvuru işlemlerini başlatabilirsiniz.
İrtifak Hakkı Sahibinin Yükümlülükleri Nedir?
İrtifak hakkının dava yoluyla bozulmaması için hak sahibinin hak ve yükümlülüklerini bilmesi yarar olur. Bunlar şu şekildedir;
• Hak sahibi, kendi hakkının korunması için tüm önlemleri alabilir. Eğer irtifak hakkı kendi lehine ise karşı tarafın bundan etkilenmemesi için azami çaba göstermelidir.
• Kullanım esnasında hak sahibine, taşınmazın sahibi tarafından zorluk çıkarılmamalıdır. Zorluk çıkarılması halinde doğrudan dava konusu olabilir.
• Tapu siciline tescil edilmiş olan hakkın sınırları belli değilse kullanım amacına göre belirlenir. Bu yüzden Lihkab Sivas bürosu tarafından zemin ölçümü ve yer tespiti işlemi yapılır.
• İhtiyacın değişmesi halinde taşınmazın kullanım amacı keyfi şekilde değiştirilmemektedir.
• Hakkın kullanılması için zorunlu olan tesis ve eşyaların bakımından ise haktan yararlanmakta olan taraf sorumludur.
• Taşınmaz başka amaçlar ile parsellere ayrılırsa, hak sahibi olan taraf ilgili parsel üzerinde hakkını kullanmaya devam edebilir.
Yorum Yap