Kamulaştırma Haritası Nedir?
Kamu yatırımları için arazi temin edilmesi konusunda yaygın olarak kullanılan yöntem kamulaştırmadır. Kamu tarafından gerçek ve özel kişilerin mülkiyetinde olan taşınmazların kamulaştırılması işlemi teknik ve hukuk işlemidir. Sivas Lihkab bürosu tarafından teknik işlemlerin yapılması amacıyla kamulaştırma haritası temini sağlanmaktadır.

Kamulaştırma Haritası Nedir? Kamulaştırma Aşamaları Nelerdir?
Son zamanlarda Türkiye’de önemli alt ve üst yapı projeleri gerçekleştirilmektedir. Projelerin gerçekleştirilmesi için ise proje alanında kalmış olan taşınmazların devlet tarafından hukuki çerçeve içerisinde alınması gerekiyor. Kamu yatırımları için gerekli olan taşınmazların temini açısından kamulaştırma yapılır ve bunun için de uygun harita hazırlanır.
Devlet ve kamu tüzel kişileri tarafından yapılacak olan kamulaştırma işlemleri 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanuna’na dahildir. Söz konusu kanun ile kamu yararı gereken hallerde ve aynı zamanda özel hukuk tüzel kişileri mülkiyetinde olan taşınmaz malların bedelinin hesaplanması, irtifak hakkının oluşturulması, taşınmaz malın geri alınmasının ve devir işlemleri yapılmaktadır. Aynı şekilde devlet tarafından kamulaştırılacak olan taşınmazın sahibinin de kamulaştırma haritası yaptırması olası sorunları ve riskleri ortadan kaldırmaktadır.
Kamulaştırma Haritası Nasıl Hazırlanır?
Kamulaştırma aşamasının en önemli noktalarından birisi kamulaştırma haritasının hazırlanmasıdır. Sivas Lihkab bürosu olarak bu harita belirli teknik yönergelere göre hazırlanmaktadır;
• İlk olarak hazırlanacak harita ve kadastro paftasının aynı koordinat ölçülerinde olması sağlanır.
• Yer alacak olan tüm değerler, kadastro paftasına işlenecek yüz ölçümü değerlerinde ve kontrolü sağlanabilecek sayısal nitelik taşımalıdır.
• İdare tarafından kamulaştırılacak olan bölümler B ile, diğer bölümler ise A, C, D şeklinde numaralandırılır.
• Sıralı şekilde gidilmesi kaydıyla her parsel için kurum numarası verilmektedir.
• Proje elemanlarının koordinat numaraları da açık bir şekilde yazılmalıdır. Şeritvari haritanın hazırlanması söz konusu ise burada güzergah genişlik bilgilerine de yer verilir.
• Tüm parsellere ait olan bilgilerin bulunduğu toplu tescil listesi de aynı şekilde bulunmalıdır.
Bu işlemler sonrasında kamulaştırma dosyasının hazırlanmasına geçilmektedir. Dosyanın hazırlanmasında belirlenmiş olan şartlar sağlanır. Bu kapsamda yapım ve kontrol bilgileri, yetkili idare tarafından alınmış karar örneği, dosyayı hazırlamış olan Sivas Lihkab bürosuna ait olan tescil belgesi, kamulaştırma işleminin geçerli olduğu parsel için beyanname ve sözleşme ile dosya eksiksiz şekilde hazırlanarak ilgili makamlara başvuru yapılmaktadır.
Yorum Yap