Maden İmalat Haritası Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Maden İmalat Haritası Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Sivas Lihkab ofisi tarafından verilen hizmetler arasında yer alan maden imalat haritası oluşturma, maden yerlerinin tespiti ve çıkarma faaliyetleri için önem taşıyor. Türkiye’nin maden açısından zengin olması yüzünden maden haritası da proje aşamasından üretime kadar geniş alanda kullanılıyor.

Maden İmalat Haritası Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Maden İmalat Haritası Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Maden İmalat Haritası Nedir?

Maden haritası ilgili yönetmelikler kapsamında madenin çıkarıldığı ve depolanan pasa yerlerinin gösterildiği haritadır. Bunun yanında her şeyden önce proje hazırlık aşamasında Sivas Lihkab bürosu tarafından hazırlanacak olan maden haritası projenin geleceğine dönük fikir elde etmek açısından yararlı olacaktır. Başka bir ifadeyle imalat süreci sona erene kadar her yıl olarak düzenlenen bu haritalar mevcut maden potansiyelinin görülmesi açısından gereklilik taşır.

Maden İmalat Haritasında Hangi Bilgiler Bulunuyor?

Maden imalat haritasında yer alan bilgiler çalışma yapılacak olan alanın büyüklüğüne göre değişebilir. Öncelikle büyüklüğe uygun olacak ölçekte haritalar hazırlanır. Ruhsat ve işletme izin sınırları da yer alır. Sonrasında ise üretim yapılan yerler ve miktarları da bulunur. Aynı şekilde üretimin yapılma şekli ve sonraki yılın üretim programı da yine haritada bulunmalıdır. Ölçüm yapılan tarihin de gösterilmesi sağlanmalıdır.

Madencilik faaliyeti yeraltında yapılıyorsa bu durumda açılmış olan kuyular, galeri, baş yukarı, fere, ayak gibi bilgiler de haritada yer alır. Fakat madencilik faaliyetleri yeraltı ve yer üstünde yapılıyorsa faaliyet alanlarının kot ve koordinat bilgileri birbirine bağlanmaktadır.

Harita üzerinde madenin üretim yapılmakta olan alanına dair en az iki adet kesit de bulunur. Bu yüzden üretim yapılan sahaya ait olan şev altı ya da şev üstü kotların da bulunması gerekir. Daha önceki yıllara ait olan üretim de gösterilir. Fakat üretim yapılmayan yıllar için ise bilgilere yer verilmez.

Bu bilgileri içermeyen haritalar geçersiz sayıldığından Sivas Lihkab gibi yetkili kuruluşlar aracılığıyla çizim yapılmalıdır. Aynı şekilde maden imalat haritası özelliği taşımayan haritalar da yasal olarak geçerlilik taşımaz. Ayrıca üretimin belirtilmesine karşılık geçmiş yıllara ait imalat haritasının aynısının verilmesi halinde de harita geçersiz olacaktır. Başka sahalara ait haritanın verilmesi de yine geçerli olmaz ve işletme cezai yaptırımlara maruz kalabilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *