Zemin Tespit Tutanağı Nedir?

Zemin Tespit Tutanağı Nedir?

Sivas Lihkab işlemleri için zemin tespit tutanağı büyük önem taşıyor. İmar Barışı çerçevesinde yapılacak olan işlemlerde aranan belge olan zemin tespit tutanağı LİHKAB bürosu tarafından hazırlanmaktadır. Bu belgenin hazırlanması yapı ruhsatının alınmasında önemlidir.

Zemin Tespit Tutanağı Nedir?
Zemin Tespit Tutanağı Nedir?

Zemin Tespit Tutanağı Nedir? Hangi Durumlarda Düzenlenir?

İmar Barışı çerçevesinde yapının zemin özelliklerinin yasal çerçeve içine alınması için Sivas Lihkab tarafından zemin tespit tutanağı hazırlanmaktadır. Söz konusu belge temelde iki durum için gereklidir; tapu kütüğünde değişiklik işleminin gerektiği başvurular ve tapu kütüğünde değişiklik işlemi gerektirmeyen işlemler için düzenlenmelidir.

Bu kapsamda;

• Yapının hazineye ait taşınmaz üzerinde kaldığının tespit edilmesi,

• Yapı kayıt belgesi düzenlenmeyecek taşınmazlarda kısmen veya tamamen kalmış olduğunun tespit edilmesi durumunda,

• Yapının belediyeye ait taşınmaz üzerinde kalmış olduğunun tespit edilmesi durumunda

Sivas Lihkab tarafından belge hazırlanarak Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne veya Belediyeye ibraz yapılmaktadır.

Zemin Tespit Tutanağı Hazırlama

Sivas Lihkab tarafından zemin tespit tutanağının hazırlanması için ilgili yasaların çerçevesi gözetilir. Tutanağın kroki kısmında işleme konu edinen yapı ve eklerin proje ve zemin durumu dikkate alınarak yapı ve eklentiler ile parsel köşe noktalarının kontrol noktasına dayalı olacak halde ölçümü yapılır. Bunun sonucunda teknik mevzuat çerçevesinde uygun hesaplanmış koordinatlar yapıların birbirine ve parsele göre konumlarının belirlenmesi sağlanır. Ayrıca kat adedi, yapı cinsi ve kullanım hakkı şekli gösterilecek şekilde hazırlanmaktadır.

Sivas Lihkab tarafından yapılacak olan inceleme çerçevesinde yapının, yapı kayıt belgesi düzenlenmeyecek durumda tamamen ya da kısmi kaldığının anlaşılması durumunda ilgili yasa çerçevesinde belirtilen alan dışındaki yerlere herhangi bir müdahalenin ya da hazineye ait taşınmazların üzerinde kaldığının tespit edilmesi durumunda ise düzenlenecek olan zemin tespit tutanağında ilgili hususlar belirtilmektedir. LİHKAB tarafından tespit edilen bu durumlar, belgede net bir şekilde belirtilerek ilgili adreslere gönderilmektedir.

Tapu kütüğünde değişiklik işlemi gerektirmeyen başvurular ise tescil gerektirmediği için bu duruma özel zemin tespit tutanağı hazırlanmaktadır. Hazine veya üçüncü kişilerin özel mülkiyetinde yer alan taşınmazlar üzerinde kısmen bulunan yapılar için muvafakat alınması ile tapu kütüğünün beyanlar hanesinde tescil işlemleri yapılmaktadır.

Zemin Tespit Tutanağı Nedir? Zemin tespit tutanağı örneği Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) resmi internet sitesinden temin edilebilir.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *